Barnrum

Ja barnrum är väl ett av de roligaste rummen att inreda, det tycker jag i alla fall. Där kan man verkligen få vara kreativ och ta ut svängarna lite. Självklart ska rummet vara stimulerande och trivsamt för barnet som ska bo där.

Jag är ju förskollärare och inom förskolans värld pratar man ibland om miljön som den tredje pedagogen. Det betyder alltså att en stimulerande miljö hjälper barnen vidare i sin utveckling. Det ska vara en miljö som fyller en funktion, som stimulerar och utmanar barnet utifrån dess nivå.

Ett bra barnrum har enligt mig mycket förvaringsmöjligheter, så barnet själv kan hjälpa till att städa och sortera. Barn stimuleras av färg så barnrum med färgklickar tycker jag är att föredra. Dock ska man ha i åtanke att för mycket färg kan uppfattas som rörigt och har man ett barn med koncentrationssvårigheter kan det vara viktigare med ett lugnare intryck. Dessutom ska barnet också kunna sova i rummet och den delen ska bjuda in till lugn och avkoppling. Jag har i min dotters rum valt en kombination av en svagt gammelrosa kulör, samt en nougatfärgad kulör på väggarna. De är vårdande färger, men ger samtidigt lite färg och liv. En annan sak att tänka på är att placera hyllor, lådor osv i en bra höjd för barnet. Det gör att barnet kan bli mer självständigt både genom att plocka fram eller plocka undan. Barn är utforskande och nyfikna av naturen så därför är en miljö som låter barnen vara det, viktig.Visst, jag håller med, det finns barnrum som är enormt snygga, stilrena, stylade osv. Men är det verkligen det som är huvudsyftet med ett barnrum?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s