Att sova gott

Idag tänkte jag berätta lite om vad som kan vara bra att tänka på när man ska inreda ett sovrum.

I sovrummet återhämtar vi oss. Vi får vila för att orka nästa dag eller kanske bara ta en kortare paus. Vårt sovrum har förstås också en viktig roll i samlivet med vår ev partner. Det är också ett rum som ofta har flera funktioner. Dels ska vi kunna sova där, men många gånger krävs det möjligheter till klädförvaring, någonstans att ”lägga ifrån sig kläder” eller kanske en plats att sitta på. Därför krävs det lite planering av sovrummet.

Jag brukar börja att tänka på sängens placering. Enligt Feng shui ska sängen stå i kraftposition. Det innebär att du från sängen ska kunna ha överblick över dörren och gärna fönstren. Anledningen är de flöden av ”chi” som går igenom rummet beroende på dess planlösning och därför kan du känna obehag eller då sämre sömn om sängen inte är i kraftposition. Ibland kan man inte alltid möblera som man önskar och då finns det lite trick att ta till. Måste du exempelvis ställa sängen med huvudgavel mot ett fönster, så kan du inreda med en sänggavel eller rejäla textilier vid fönstret för att bromsa upp ”chi”. Har du ingen uppsikt över dörren från sängens position så kan man lösa det med speglar.

Däremot så kan speglar i ett sovrum skapa oro. Många av oss har dessa gigantiska härliga spegeldörrarna till garderober. Upplever man att det känns oroligt i sovrummet kan det vara värt att tänka på.

Ett sovrum behöver också plats för avlastning. Dels i form av nattduksbord och någonstans att ”lägga kläderna”. Det är väl framförallt en praktisk aspekt, men faktum är att en liten växt på nattduksbordet och en sänglampa med lämplig belysning skapar en ombonad känsla.

I mitt sovrum har jag enbart en fjäderblomma i en vas, men jag tycker det ger en liknande känsla.

När det gäller växter i sovrummet så ska man välja dem med omsorg. Luftrenande växter är självklart bra, men orkidéer har en förmåga att producera syre på natten, vilket också bidrar till en bättre sömn. Om du placerar en växt nära din säng ska du se till att den inte är taggig eller har taggiga blad. Den typen av växter skickar ut så kallad ”vass chi” och kan skapa obehag där du ska sova.

När det gäller färgsättning av ditt sovrum är det bra att använda lugnande färger som grönt och blått. Även vårdande färger som varmrosa eller beige är att rekommendera. Gärna då i toner som känns varma och inte allt för tunga.

Sen är det förstås viktigt att du inte har tv, telefoner eller arbetsplats i ditt sovrum. Rummet är till för vila och återhämtning, de andra aktiviteterna finns det bättre rum för.

Sov gott allesammans!

Kram K

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s