Vad lite tyg kan göra..

Har ni tänkt på vad mycket i våra hem som kan vara gjort i textil? Möbler, mattor, gardiner, plädar, dukar, lakan, lampskärmar, you name it! Har ni också tänkt på hur ett rum kan upplevas utan textilier?

Denna bild är lånad, men den beskriver lite den känsla jag får när jag kommer in i ett rum med inga eller få textilier. Känslan kan vara kyla, tomhet och kanske en aning sterilt. Lite spartanskt kanske? Visst kan det vara riktigt läckert med stora salar med pelare, höga tak och stenväggar, men speciellt mysigt och ombonat är det väl inte direkt. Det beror ju förstås vilken känsla man vill ha i rummet.

När det gäller ljudnivå i ett rum så är textilier självklart en viktig faktor för att ljudet inte ska studsa och bli skarpt. Eftersom vi har textilier på många olika ställen i våra hem så får dess färg, form och material stor också betydelse för oss. Visst är det härligt att känna på mjuka tyger i plädar och kuddar när man myser i soffan, eller dra fingrarna genom en fjäderlampa, men det är något mer som gör att vi uppskattar textilier. Något som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Något som inte har med ljud, synintryck eller vårt taktila sinne att göra.

Det är den där ”känslan”, den man känner i ett rum. Kanske är det en kombination av våra sinnesintryck som resulterar i en ombonad och inbjudande känsla, eller vad tror ni?

Dina val av textilier, färg, material och form har som sagt betydelse för hur rummet uppfattas och vilken känsla som förmedlas. Sammet ger en liten lyxigare känsla, medan linne ger en lite mer naturnära. En viskosmatta känns underbar under fötterna medan en jutematta kan kännas sträv och inte lika mysig. Självklart är dessa mattor perfekta på olika ställen i hemmet.

Här vill jag visa ett exempel på vad textiliers form kan göra för ett rum. Hallen här blir långsmal med denna matta. Längre in använder jag runda mattor för de ligger mer i en ”samlande” position, en slags korsning som jag inte vill ”forma” åt något håll. Dock överväger jag här att skaffa en större rund matta till hallen också, då jag vill lura ögat lite och få hallen att kännas vidare. Enligt Feng Shui så rusar ”chi” snabbt i långa gångar/korridorer och att lägga en rund matta i en sådan bromsar upp och ger en helt annan känsla. Är så sugen på att testa det!

Lycka till med textilierna där hemma ❤️.

Kram K

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s