Mina tankar om färgsättning

Godkväll!

Sitter här och är ganska trött efter operation idag. Är verkligen inte min grej det där med fasta, nålar och att lämna över sig till någon annan.

Hur som helst tänkte jag dela med mig lite av mina tankar kring färger.

Jag är i behov av jordiga färger i mitt hem

Ja färger, eller rättare sagt, kulörer, påverkar oss mer än vad vi tror. Blå och gröna toner gör oss lugna, gula toner inspirerar till aktivitet, likaså klara röda nyanser. Röda klara kulörer är pulshöjande och gula toner ger oss koncentration och aptit. Beige och rosa toner verkar vårdande på oss vilka man ofta kan se till exempel i barnrum. Beige, bruna och jordiga nyanser får oss att landa och känna oss jordade. Vitt och svart är bra kontrastfärger och ett överflöd av dessa kan skapa en kall, respektive förminskande känsla. Så ja, det finns lite att tänka på när man bara ”ska måla om”. Självklart så ska du alltid välja en kulör med en nyans som du tycker om, men ibland kan man behöva lite guidning.

Gult lockar aptiten

Vilka färger ska man välja till respektive rum då?

Ja, såklart är smaken som baken, men jag brukar utgå ifrån vad man vill ha för känsla och vad rummet ska användas till. Ett sovrum ska fungera som ett vilorum där återhämtning är huvudfokus. Där väljer jag ofta ljusare blå, rosa, bruna eller alternativt gröna toner. Lite mer åt pastelliga toner då allt för klara kan ”sticka” lite i ögat.

Foto: Carina Heed

Barnrum är lite kluriga då de ofta ska ha flera funktioner. Plats för vila, men också inspirera till lek och aktivitet. Röda och gula kulörer aktiverar och inspirerar till just det, men man vill ju helst inte att barnen ska ha dessa färger omkring sig när de ska sova 😜. Antingen väljer man att skapa ”rum i rummet” eller så har man lekrum resp sovrum. Dock vet jag att långt ifrån alla har DEN möjligheten, så de det bara som ett tips.

Grönt är skönt

I badrummet tar jag gärna in gröna toner som

skapar lugn och behag. Grönt mjukar även upp (de ofta) grå eller vita kulörerna i badrum och gör dem mindre ”sjukhusliknande”.

I vardagsrummet tycker jag att man ska utgå från färger och mönster man trivs i, som inspirerar till att umgås och ha trevligt. Undvik dock klarröda nyanser då de kan skapa aggressivitet 😜.

I mitt vardagsrum finns färger och mönster som jag trivs med. Dock ska detta rum renoveras och jag kommer ta in antingen en brun eller blå kalkfärg.

Foto: Carina Heed

Köket då? Ja köket ska ju verka lite aptitretande och när jag först läste detta så förstår jag varför så många 70-80 talskök hade antingen gula luckor eller tapeter. Gärna en härlig BÅRD när man närmade sig 80-90 tal 😂. Jag uppskattar mer att skapa en fräsch, ren och varm känsla i ett kök. Varmare grå är jag själv väldigt svag för, men nu finns det ju så himla härliga gröna toner på luckor till exempel. Gult får gärna finnas med som detalj dock!

Nej, nu ska jag återgå till soffläge igen. Ha en fin kväll allesammans!

Kram K

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s